WordPress verhuizen, schoonhouden en dergelijke

Tja, toen ik met WordPress begon te werken, leerde ik snel.  Het is een aardig intuïtieve CMS. Maar ik was heel de tijd bezig allerlei plugins te installeren, databases verplaatsen van de ene naar de andere provider, websites verplaatsen van directory. Het kan allemaal en lijt heel makkelijk. Maar, nu blijkt mij ineens dat al of in ieder geval veel plugins sporen achterlaten, zowel in de directory’s als in de database. Dat geldt ook voor het verplaatsen van de database.

Elke hosting provider heeft zijn eigen hostingpad. Dus waar je website files op een server staan. Voor het www staat nog een heel pad aan directories. Vaak zoiets als “/var/hosts/domein/www” Maar bij elke provider anders. Dus als je een website en dus je database verhuist naar een andere provider verhuisd moet je dat pad aanpassen.

Ik heb dump van de database helemaal uitgeplozen met notepad++ een ideale tool. VI kan ook, het is een beetje wat je gewend bent. Met beide kan je zoek en vervang doen. En vervang je het oude hostingpad met het nieuwe. Dat is één stap.
Maar ik had ook nog een website verplaats van het ene domein naar het andere. Ik vond dus in mijn database het pad van de oude plek terug. En WordPress had blijkbaar allerlei regels gemaakt om dat pad naar het nieuwe pad. Dit pad heeft niks met het hostingpad te maken, want het komt acht de www. Dus www.<domein>/<directory>.

Daar wordt een website traaaaag van. Dus die paden heb ik allemaal vervangen voor het juiste.

Verder zag ik in PHP-admin dat er tabellen waren achtergebleven van allerlei plugins. Nadat ik een backup had gemaakt, heb ik die weg gegooid. Dat gaat heel makkelijk in PHP-admin.  Directory’s in de filestructuur van WordPress zijn makkelijk te herkennen, www.<domein>/wp-content/plugins  dat is de standaard plek waar wordpress de plugins installeert. En aan de naam herken ik of het een niet gebruikte plugin is die ik al heb gedeïnstalleerd. Met een ftp-programma kan je die makkelijk weggooien, ik gebruik zelf filezilla. Dat is gratis en er komen daar regelmatig updates van binnen.

Maar uiteindelijk is het beter om niet zomaar plugins te installeren, en elke keer als je iets veranderd te kijken of de database ook goed is aangepast.

Ik had bijvoorbeeld hele gekke verschijnselen bij het uploaden van afbeeldingen bij een bericht. Het uploaden leek goed te gaan en de afbeelding kwam ook in de database, maar niet in de uploaddirectory dus liet WordPress de afbeelding zien als 0x0. Niks dus. Na het uitspitten van de database was dat opgelost.

Ik heb nu een aantal website die draaien met wordpress, en er komen best vaak updates van plugins. Niet altijd is het een goed idee om de laatste versie gelijk te installeren. Ik heb een keer een update, van de belangrijkste plugin die we gebruiken, geinstalleerd de winkel. Daarna werkte de winkel niet meer. Gelukkig kwam de leverancier daarvan binnen 12 uur met een oplossing. Maar tegenwoordig wacht ik liever een paar dagen met een nieuwe versie te installeren.

Dit bericht is geplaatst in Wordpress. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *