Mailchimp

Mailchimp

Nieuwsbrieven zijn een weggeschoven tool in internet marketing. Toch zie ik dat steeds meer mensen het gaan gebruiken. Ikzelf gebruik mailchimp. En best succesvol, want in korte tijd zijn de twee nieuwsbrieven die ik gebruik aardig gegroeid. De ene nieuwsbrief is van mijn vrouw op Alexandraas.nl en de andere is van de websites die ik gebruik voor Zielenklanken. Mailchimp is voor kleinere gebruikers gratis. Als je meer dan 1000 subscribers heb en meerdere keren per maand nieuwsbrieven stuurt moet je gaan betalen. Op de site van mailchimp staat hoe het precies zit.

Als je een account aanmaakt op hun site moet je een keuze maken in je account en je betaalschema. Als je net begint kun je volstaan in een gratis account. Dan moet je er even tijd insteken maar dan zal het je veel tijd besparen. Je nieuwsbrief leden kunnen zelf bepalen of ze lid blijven en nieuwe leden kunnen zelf lid worden. Je voldoet aan de antispamwet. En over het algemeen kan je ervan uit gaan dat je nieuwsbrief niet in de spambox terecht komt. Er is een plugin voor WordPress en je kan in je mailchimp account instellen dat je nieuwsbrief gelijk gedeeld wordt op twitter en facebook.

Statistieken

Het leuke aan een nieuwsbrief van mailchimp is dat je ook kan zien wat je leden lezen en als je links in je nieuwsbrief hebt kan je zien wat ze aanklikken.

Inmiddels weet ik aardig de weg in mailchimp en bied ik ondersteuning voor het opzetten van een account. En bij het opzetten van een eerste nieuwsbrief. Alles wat betreft een mailchimp nieuwsbrief gebeurd online. Je nieuwsbrieven zijn online te lezen. Ook de oudere, totdat jij besluit de je ze weghaalt.

http://mailchimp.com/

Geplaatst in SEO, Wordpress | Een reactie plaatsen

WordPress meer en meer advanced

Omdat ik contracter ben, of ook wel ZZP-jer genoemd, had ik de behoefte aan een vergaarbak van kennis, zo een verzameling van feitjes of kleine weetjes die je een keer uitzoekt en daarna niet vaker wil uitzoeken. Omdat ik niet alles zomaar online wil zetten voor iedereen beschikbaar, heb ik nu in WordPress een deel wat alleen zichtbaar is als ik ben ingelogt.

Met “Widgets on pages” heb ik een page gemaakt met alle urls die ik verzamel.
Met “Widget Logic” zet ik widgets op bepaalde pages, of widgets die ik alleen zie als ik inlog.
En met “WordPress FAQ Manager” maak ik steeds FAQ’s aan, waar ik mijn kennis in verzamel. Ik had allerlei kleine feitjes die ik in de loop van de tijd had verzameld. Die ben ik nu in mijn FAQ’s aan het zetten.
Door de FAQ’s te laten zien op een page die op “prive” staat zie ik de FAQ’s alleen als ik inlog.

Zo gaat mijn verzamelde kennis of naslag niet meer verloren als ik van werkplek verhuis en heb ik het overal beschikbaar. Maar het grappige is dat ik steeds meer ideeen krijg hierdoor om dit toe te passen op andere manieren en daardoor steeds meer interactieve sites kan bouwen.

Geplaatst in Wordpress | Een reactie plaatsen

Social media

Bij alle bijeenkomsten waar ik ben die gaan over websites en gevonden worden door zoekmachines wordt vertelt dat social media op dit moment het belangrijkste zijn.

Sommige hebben het over de grote vier. Volgens hun zijn dat Facebook, Twitter, Linkedin en Youtube. Veel mensen weten nog niet dat Youtube de grootste zoekmachine van de wereld is op dit moment. Youtube is van Google, en Google’s Google Plus wordt ook steeds belangrijker. Hoewel ik zelf nog niet echt veel zie dat het veel gebruikt wordt.

Wat er naar voren komt is als je veel verkeer wilt op je website is dat je een relatie moet opbouwen met je bezoekers en dat je een reputatie moet opbouwen. Je reputatie bepaald hoe belangrijk het is wat je op websites en social media schrijft. De reputatie of ranking die je opbouwt wordt door google aan je google plus account gekoppeld en daarmee wordt ook bepaald hoe hoog jij en je websites in de zoekmachines verschijnt.

Zelf filmpjes maken voor Youtube, zorgt voor veel verkeer en zichtbaarheid in zoekmachines. Google doet de laatste jaren veel aan de indeling van de zoekresultaten, en heeft ze ingedeeld in categorieën. Buiten het gehele zoekresultaat, kan je kijken of er onder andere video’s, plaatjes en nieuws over jouw zoekterm zijn. Als je nu zelfgemaakte video’s op youtube hebt worden die onder video’s weergegeven in de zoekresultaten, en je komt ook weer hoger in de zoekresultaten. Als je goede filmpjes maakt, plaatsen mensen jou film op hun website. En hoe vaker jou film bekeken wordt hoe hoger jou reputatie (ranking) wordt. Als je een echte youtube hit maakt kan je daar in één klap rijk mee worden. En iedereen met een google account heeft ook een eigen youtube channel. Ook al kom je nooit op youtube.

So get social!

Geplaatst in SEO | Een reactie plaatsen

WordPress verhuizen, schoonhouden en dergelijke

Tja, toen ik met WordPress begon te werken, leerde ik snel.  Het is een aardig intuïtieve CMS. Maar ik was heel de tijd bezig allerlei plugins te installeren, databases verplaatsen van de ene naar de andere provider, websites verplaatsen van directory. Het kan allemaal en lijt heel makkelijk. Maar, nu blijkt mij ineens dat al of in ieder geval veel plugins sporen achterlaten, zowel in de directory’s als in de database. Dat geldt ook voor het verplaatsen van de database.

Elke hosting provider heeft zijn eigen hostingpad. Dus waar je website files op een server staan. Voor het www staat nog een heel pad aan directories. Vaak zoiets als “/var/hosts/domein/www” Maar bij elke provider anders. Dus als je een website en dus je database verhuist naar een andere provider verhuisd moet je dat pad aanpassen.

Ik heb dump van de database helemaal uitgeplozen met notepad++ een ideale tool. VI kan ook, het is een beetje wat je gewend bent. Met beide kan je zoek en vervang doen. En vervang je het oude hostingpad met het nieuwe. Dat is één stap.
Maar ik had ook nog een website verplaats van het ene domein naar het andere. Ik vond dus in mijn database het pad van de oude plek terug. En WordPress had blijkbaar allerlei regels gemaakt om dat pad naar het nieuwe pad. Dit pad heeft niks met het hostingpad te maken, want het komt acht de www. Dus www.<domein>/<directory>.

Daar wordt een website traaaaag van. Dus die paden heb ik allemaal vervangen voor het juiste.

Verder zag ik in PHP-admin dat er tabellen waren achtergebleven van allerlei plugins. Nadat ik een backup had gemaakt, heb ik die weg gegooid. Dat gaat heel makkelijk in PHP-admin.  Directory’s in de filestructuur van WordPress zijn makkelijk te herkennen, www.<domein>/wp-content/plugins  dat is de standaard plek waar wordpress de plugins installeert. En aan de naam herken ik of het een niet gebruikte plugin is die ik al heb gedeïnstalleerd. Met een ftp-programma kan je die makkelijk weggooien, ik gebruik zelf filezilla. Dat is gratis en er komen daar regelmatig updates van binnen.

Maar uiteindelijk is het beter om niet zomaar plugins te installeren, en elke keer als je iets veranderd te kijken of de database ook goed is aangepast.

Ik had bijvoorbeeld hele gekke verschijnselen bij het uploaden van afbeeldingen bij een bericht. Het uploaden leek goed te gaan en de afbeelding kwam ook in de database, maar niet in de uploaddirectory dus liet WordPress de afbeelding zien als 0x0. Niks dus. Na het uitspitten van de database was dat opgelost.

Ik heb nu een aantal website die draaien met wordpress, en er komen best vaak updates van plugins. Niet altijd is het een goed idee om de laatste versie gelijk te installeren. Ik heb een keer een update, van de belangrijkste plugin die we gebruiken, geinstalleerd de winkel. Daarna werkte de winkel niet meer. Gelukkig kwam de leverancier daarvan binnen 12 uur met een oplossing. Maar tegenwoordig wacht ik liever een paar dagen met een nieuwe versie te installeren.

Geplaatst in Wordpress | Een reactie plaatsen

Hackers

Mooi verhaal, (hoe maak ik een smiley waarmee ik duidelijk maak dat ik sarcastisch ben?), hackers hebben honderden WordPress blogs gehackt, doordat ze nog op een oudere versie draaiden. Ik zeg altijd de nieuwste versie installeren. Maar aan de andere kant ik had laatst een nieuwere plugin geïnstalleerd omdat die er was, zonder me af te vragen waarom, en toen deed mijn webshop het niet meer. Dus waar ligt de grens…..

http://webwereld.nl/nieuws/109386/honderden-wordpress-blogs-gehackt.html

Toch maar even ergens een testomgeving gemaakt …..

Geplaatst in Wordpress | Een reactie plaatsen

SEO

Sinds ik een paar maanden geleden ben begonnen WordPress te ontdekken, heb ik al veel geleerd. Ik ben een autodidact op WordPress, ik ben het gewoon gaan gebruiken en allerlei dingen gaan uitproberen. De site van mijn vrouw alexandraas.nl ben ik het meest mee bezig geweest. En blijkbaar heb ik iets heel goed gedaan, want steevast als ik op “Griekse Kruiden” zoek in Google staat die site bij mij op nummer één. Alexandraas.nl op nummer één in de zoekresultaten

Maar toch ben ik niet tevreden over hoe de site zich gedraagd. Voordat ik aan wordpress begon, schreef ik gewoon platte html op in wordpad, notepad of vi, gewoon met welke editor ik op dat moment voor handen had. Dus uiteindelijk weet ik aardig mijn weg in html. Wat WordPress doet is met php en een database html pagina’s genereren, en die worden aan de bezoeker van een site gepresenteerd. Door middel van caching plugins wordt dat allemaal wat sneller gemaakt. Maar uiteindelijk zijn het de plugins en wordpress die bepalen hoe de html wordt opgebouwd. Omdat ik niet tevreden ben over hoe wordpress dat doet samen met de plugins ga ik de plugins finetunen en kijken hoe ik ze de html beter kan laten opbouwen.

Uiteindelijk voor het SEO gedeelte zijn het belangrijkst de titel van de site, de “meta name=”description” content=” die komt in de zogenaamde snippet te staan, en de meta keywords. Snippets hiervan zie je een voorbeeld in het plaatje hierboven de omschrijving van de site, het wordt ook in sommige mailprogramma’s gebruikt, het is eigenlijk wat de lezer het eerst ziet. Meta keywords daarvan is mij ooit verteld dat google daar niet meer naar kijkt, maar ze blijken ineens heel belangrijk te zijn, want bij twee SEO checks die je her en der op het web gratis kan doen kwam dat als eerste naar voren wat ik moest doen.

Maar doordat niet alle functionaliteit wordt gebracht door één plugin heb ik een plugin voor mooie snippets, een plugin voor keywords, een plugins voor SEO. Maar nu worden sommige meta tags dubbel neergezet in de html. En moet ik maar afwachten hoe de zoekmachines het interpreteren. Dat moet dus anders. En zo kom ik weer een stapje verder in mijn ontwikkeling.

Geplaatst in Wordpress | Een reactie plaatsen

Site verplaatsen

Dit weekeind een best spannende actie gedaan, de website van mijn vrouw verplaatst. www.alexandraas.nl. Ik heb een nieuwe site gemaakt, de oude was geheel gemaakt met de hand in HTML en wat PHP. Maar ik kwam erachter dat met WordPress je veel meer kan, op het gebied van logging, SEO en nog veel meer. Dus ik had eerst alles voorbereid, zoveel mogelijk ergens alles gebouwd. Toen alles opgepakt, de website bestanden en de database en op de nieuwe plek weer in de lucht gebracht. Alles werkte aan de buitenkant in één keer. Alleen op de backend had ik wat probleempjes.

Ik kon de widgets niet meer aanpassen, toch wel een belangrijk iets dus. Want die bepalen voor een groot deel de hele “look and feel” van de site. En sommige plugins wilden niet meer. Uiteindelijk heb ik alles opgelost. Het probleem met de widgets was dat er ergens een widgets.php de verkeerde filepermissies had. Op owner was het execute bitje weg, toen ik dat erbij zette werkte het weer. En de plugins die niet werkte heb ik vervangen voor andere die wel doen wat ze moeten doen. Dat is het leuke aan wordpress, ik heb in korte tijd veel geleerd. Gewoon door te doen en mijn intuïtie te volgen.

Geplaatst in Tips en tricks, Wordpress | Een reactie plaatsen

Browsers

Google, de zoekgigant, tja sinds ik met websites en alles er omheen ben begonnen begin ik door te krijgen dat ik niet meer om Chrome heen kan. Ik was altijd een Firefox gebruiker, maar Chrome trekt steeds meer mijn aandacht. Heel veel webmaster tools zijn speciaal voor Chrome gemaakt.


Geplaatst in Browsers | Een reactie plaatsen

SEO

SEO, wat er allemaal van invloed is. Ik was laatst op een seminar over websites. Er was veel te doen over SEO search engine optimization. Snibbets, zoekwoorden, meta description,  backlinks, social.

Vanavond gekeken hoe één van onze site het doet. Zoekwoorden “Griekse Kruidenmixen” www.alexandraas.nl is nummer één. Dus blijkbaar doen we wat heel goed met dat zoekwoord.

Op dit moment ben ik de oude HTML handwerksite aan het omzetten in WordPress. En ik doe overal wat ik gedaan heb met die zoekwoorden, allen moet het er nu beter uitzien in de “snibbits”. Snibbits is of zijn hoe een zoekresultaat wordt weergegeven in een zoekmachine. WordPress heeft plugins waarmee je vooraf kan zien hoe je zoekresultaat er uit ziet. Ik zal vast nog veel meer ontdekken, maar de plugins voor WordPress maken alles veel makkelijker.

Geplaatst in SEO | Een reactie plaatsen

redirect

Ja al doende ben ik snel aan het leren over WordPress. Vandaag heb ik een spannende actie gedaan. Ik had gisteren ontdekt dat het handig was om op mijn boekensite www.2dehands-boek.nl een aantal redirects te maken. Omdat de oude site nog heel veel resultaten heeft in diverse zoekmachines. Dus ik had een aantal redirects gemaakt. Maar ik had per ongeluk ook mijn admin login directory geredirect. Met als gevolg dat ik niet meer kon inloggen op mijn backend.

ZUCHT…

Al hulp gezocht op een forum, maar ik kwam zelf achter de oplossing. Met php-admin heb ik een record weggegooid uit de WP-database. Maar dat was best spannend omdat ik zoiets nog niet vaak eerder had gedaan. Maar het werkte wel en ik kon weer inloggen.

Geplaatst in Wordpress | Een reactie plaatsen